maanantaina, toukokuuta 10


Mikä tekee mustikkakeitosta luomun? Eikös mustikka Suomessa pitkälti ole metsästä eli luomua? Luomusokeri lienee? Hassu kumminkin. :)

11 kommenttia:

 1. Niin paitsi jos se mustikka ei ole suomesta tai jos se on vaikka jotain viljeltyä tai pensasmustikkaa, joita näkyy jo kesällä toreillakin myynnissä.

  VastaaPoista
 2. Sitä mäkin mietin, mutta kai ne suomalaista mustikoista ne yleensä tekee? Tai no, eihän sitä nykyään tiedä... Ei Suomessa kai kauheasti viljellä mustikkaa?

  VastaaPoista
 3. Luulishan sitä tietysti et tekisvät suomalaisesta mustikasta, mutta tiedä noista. Valion sivuilla lukee vain tavallisen mustikkakeiton kohdalla, että "Pakastettu mustikka".

  Mun käsittääkseeni suomessa ei paljoa mustikkaa viljellä, elleivät sitten ole ihan just ruvenneet siihenkin hommaan.

  Sen lisäks tuo luomu mustikkakeitto näyttää muuten olevan säilöntäaineeton.

  VastaaPoista
 4. Luulis, mutta eihän sitä tosiaan aina tiedä. :D Ah, säilöntöaine, mutta voiko luomussa olla säilöntäaineita vai onko sen pakko olla ilman? Mä en noista luomuista tiedä kun ei ole tullut osteltua. :)

  VastaaPoista
 5. Google auttaa taas.. siellä sanotaan et saa, mut vain luonnomukaisia luomu säilöntäaineita :)

  VastaaPoista
 6. Oookey. Eli tämä on luomu, koska se on luomumustikkaa, millasta lie sitten se tavallinen onkaan, luomusokeria ja säilöntäaineeton. Jee. :)

  VastaaPoista
 7. Lisäksi tuo luomu mustikkakeitto on paljon parempaa kuin tavallinen.. olen maistanut ja todennut sen todeksi :)

  VastaaPoista
 8. Luomu.fi -sivuston mukaan luomu on "virallisesti valvottua ja sovittuihin tuotantomenetelmiin liittyvää kasvinviljelyä" eli metsästä napsitut mustikat eivät näin ollen kelpaisi, kun niiden kasvuprosessia ei kukaan valvo. Niihinhän on periaatteessa voinut perinteisen koiranpissin lisäksi eksyä lannoitteeksi myös jotakin "ei-luonnonmukaista". Pohdin itse tätä samaa, kun joskus sattui Punnitse ja säästä -liikkeessä silmääni luomumustikkahillo, joka muuten sekin säilöntäaineeton. Muistaakseni kyseessä oli valvotusti luomuviljelty brittiläinen tuote.

  Mustikkatuotteita on kuitenkin kaupoissa melkoisesti, joten eiköhän siitäkin ole jotain omia satoisampia/suurempimarjaisia viljelylajikkeita olemassa. Äkkiseltään ei kyllä tule mieleen kuin mauton, mutta näyttävä pensasmustikka.

  VastaaPoista
 9. Ja jos malttaisin googlata edes sekunnin pitempään, olisin löytänyt tämän: http://opetus.ruokatieto.fi/WebRoot/1043190/sisaltosivu.aspx?id=1121065
  Selostusta Suomen luomuvalvotuista keruualueista ja niiden vaatimuksista. Enpä ole koskaan ajatellut, että sellaisiakin olisi :D

  VastaaPoista
 10. Luomukeruualueita ja luomukerääjiä! Kaikkea sitä oppii kun yhtenä myöhäisenä yönä silmä tarttuu sängyssä lehden mainokseen. :)

  Onhan siellä kaupassa varmasti tuotteita missä on käytettyä viljeltyä/pensasmustikkaa, mutta luulisi suomalaisten firmojen käyttävän suomalaista mustikkaa? Eikös se ole kuitenkin suht halpaa kun aasialaisella halvalla työvoimalla vielä keruuttavat sitä...

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.